BÄRLIST

En bärlist är inget måste när du bygger ditt väggsystem, men den förenklar arbetet avsevärt när du ska få din förvaring rak och fin. Bärlisten skruvas upp i förvaringslösningens övre kant och gör det sedan enkelt att haka på väggskenorna och bygga vidare med hyllor och krokar. Är bärlisten rak, blir väggförvaringen rak. Bärlisten finns i olika bredder och färger och kan smidigt kapas ner till önskad längd med en bågfil eller vinkelslip.

 

 

 

VÄGGSKENA

Väggskenorna finns i olika längder, beroende på hur hög du vill att förvaringslösningen ska vara och det är förvaringslösningens antal sektioner som avgör hur många väggskenor du faktiskt behöver. Om du exempelvis vill bygga en hylla som är 900 mm bred och där med bara ha en sektion, behöver du två väggskenor för att hyllplanen ska kunna hakas i på båda ändar. Ska du i stället bygga en hylla som är dubbelt så bred och där med ha två sektioner, behöver du tre väggskenor som ger hyllplanen stöd både i ytterkanterna samt i mitten av sektionerna där hyllplanen möts. Alla väggskenor har parallella perforeringar för att två hyllor, krokar eller verktygstavlor ska kunna monteras från både höger och vänster sida om väggskenorna.

 

 

HYLLPLAN & KROKAR

När du börjar inhandla delar och produkter till din väggförvaring har du troligtvis ett rum eller en yta i tankarna där förvaringslösningen ska få ta plats. Kumi har flera olika hyllplan, trådhyllplan, skohyllor, hatthyllor och krokar för alla olika utrymmen och behov. Kanske ger trähyllplan en ombonad känsla till bokhyllan i kontoret medan perforerade hyllplan är praktiska för skoförvaringen i entrén. Till entrén passar även ett hyllplan med klädstång för galgar bra. Fundera över vad du ska förvara och anpassa dina val av produkt och material efter det.
Tänk på att vissa hyllor levereras med fastsvetsade konsoler medan vissa hyllor levereras utan, där du själv får köpa och montera fast konsoler med skruv på hyllplanet innan du hakar fast det i väggförvaringen.  Kontakta oss gärna om du är osäker på vilka konsoler som är kompatibla med de hyllplan som du har valt.

 

DAGS ATT MONTERA

När fått dina utvalda delar är det dags att börja montera. Tänk på att kontrollera väggen du ska montera på så att väggförvaringen blir stabil och säker. Om det är en gipsvägg kan du behöva borra och sätta i plugg för att skruvarna till väggförvaringen ska få grepp och stanna kvar på sin plats. Som vi tipsade om längre upp på sidan är bärlisten, om du nu valt att införskaffa en sådan, en bra start. Se till att den monteras rakt och vågrätt, så blir kommande montering mycket enklare. När den sedan är på plats, är det dags att haka fast väggskenorna i bärlisten. Alla väggskenor är identiska och har parallella hål för kommande hyllor och krokar, så det finns ingen risk att du monterar fel väggskena på fel sida. 
Skruva sedan fast väggskenorna mot väggen i de runda stansade hålen. För att vara säker på att väggskenorna monteras rakt och med rätt avstånd, kan det vara smart att haka fast någon hylla eller krokslist mellan väggskenorna både upptill och nedtill innan du skruvar fast väggskenorna.

 

HAKA PÅ

När väggskenorna är monterade på rätt plats, är det dags att börja hänga upp dina utvalda hyllor, krokar och paneler. Alla produkter har bakre krokar som gör det enkelt att haka fast dem i väggskenornas perforeringar. Där behöver dem inte skruvas fast, utan sitter tryggt och säkert fasthakade på sin plats. Det gör det även enkelt att justera delarnas position och smidigt byta plats på hyllor, krokar och paneler. 

Observera att vissa av våra hyllor levereras med fastsvetsade konsoler som är redo att direkt hakas fast i väggskenornas perforeringar, medan vissa hyllor har konsoler som behöver monteras på hyllplanet innan det hakas fast i väggförvaringen. 

Tips! Många produkter kan även monteras vinklade, vilket kan vara praktiskt om man nyttjar hyllplan till förvaring av skor och stövlar, eller vill få plastbackarna i backlisten lutade mot skrivbordet.